Jadłospis
W naszym przedszkolu przyrządzamy posiłki ze składników posiadających odpowiednie certyfikaty. Posiłki są urozmaicone, bogate w witaminy, zbilansowane i pełnowartościowe. Dzięki proponowanym przez nas posiłkom maluchy nie będą miały problemów z wagą, a ich rozwój nie zostanie niczym zakłócony. Uczymy dzieci dobrych nawyków żywieniowych, a także przekazujemy im wiedzę na temat zdrowego stylu życia i zdrowego żywienia.
W ramach programu osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci zapoznają się z zasadami racjonalnego żywienia i uczą się układania zdrowych jadłospisów, a także technikami przyrządzania potraw. Nasze panie kucharki stale podnoszą swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach zdrowego żywienia dzieci.
Zachęcamy do zapoznania się z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
WYKAZ ALERGENÓW:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- zboża
- skorupiaki
- jaja
- ryby
- orzeszki ziemnie
- soja
- mleko
- orzechy
- seler
- gorczyca
- nasiona sezamu
- dwutlenek siarki i siarczanu
- łubin
- mięczaki
W jadłospisie potrawy zawierające w/w alergeny są oznaczone odpowiednimi cyframi.